Veel mensen zijn op zoek naar manieren om hun tanden witter te maken. Een stralend witte glimlach kan namelijk niet alleen je uiterlijk verbeteren, maar ook je zelfvertrouwen vergroten. Er zijn verschillende methoden om wittere tanden te krijgen, waaronder professionele behandelingen bij de tandarts en thuisbleeksets. In dit blog zullen we ons richten op het krijgen van witte tanden thuis.

Waarom worden tanden geel?

Voordat we ingaan op de verschillende methoden om je tanden witter te maken, is het belangrijk om te begrijpen waarom tanden geel worden. Er zijn verschillende factoren die hieraan bijdragen, waaronder:

Het ouder worden: naarmate we ouder worden, wordt het glazuur van onze tanden dunner, waardoor het gele onderliggende dentine zichtbaarder wordt.

Roken: sigaretten bevatten nicotine en teer, die zich aan het tandoppervlak hechten en gele vlekken veroorzaken.

Koffie, thee en rode wijn: deze dranken bevatten pigmenten die zich aan het tandoppervlak hechten en vlekken veroorzaken.

Slechte mondhygiëne: als je je tanden niet regelmatig poetst, kunnen er tandplak en tandsteen ontstaan, die ook gele vlekken kunnen veroorzaken.

Hoe maken we onze tanden witter?

Nu we begrijpen waarom tanden geel worden, kunnen we ons richten op hoe we ze witter kunnen maken. Hieronder bespreken we enkele methoden die je thuis kunt proberen. Of lees hier meer over het witter maken van je tanden: https://www.vraagdetandarts.nl/witte-tanden-krijgen/

Whitening tandpasta

Whitening tandpasta’s bevatten ingrediënten zoals waterstofperoxide, baking soda of carbamide peroxide, die helpen om vlekken op het tandoppervlak te verwijderen. Deze tandpasta’s zijn over het algemeen veilig om te gebruiken en kunnen bij regelmatig gebruik een verschil maken.

Oil pulling

Oil pulling is een eeuwenoude Ayurvedische methode om de mondgezondheid te verbeteren en tanden witter te maken. Bij oil pulling neem je een eetlepel olie (bijvoorbeeld kokosolie) in je mond en spoel je deze gedurende 15-20 minuten rond. De olie trekt bacteriën en gifstoffen aan en helpt ook om vlekken op het tandoppervlak te verwijderen.

Fruit

Sommige soorten fruit, zoals aardbeien en ananas, bevatten enzymen die helpen om vlekken op het tandoppervlak te verwijderen. Je kunt bijvoorbeeld een aardbei fijnmaken en deze op je tanden aanbrengen, of een stukje ananas eten na een maaltijd.

Thuisbleekset

Een andere methode om je tanden thuis te bleken is door het gebruik van een thuisbleekset. Dit is een kit die je online of bij de drogist kunt kopen en bevat een bleekgel en een bitje dat om je tanden past. Het proces werkt als volgt:

  • Breng een kleine hoeveelheid bleekgel aan op het bitje.
  • Plaats het bitje over je tanden en laat het gedurende de aangegeven tijd (meestal 30-60 minuten) zitten.
  • Spoel je mond grondig met water nadat je het bitje hebt verwijderd.

Het is belangrijk om de instructies van de thuisbleekset zorgvuldig te volgen en niet te overdrijven, omdat overmatig bleken je tandglazuur kan beschadigen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat thuisbleken niet geschikt is voor iedereen, zoals mensen met gevoelige tanden of tandvleesproblemen.Tot slot is het belangrijk om te benadrukken dat het krijgen van witte tanden niet het allerbelangrijkste is als het gaat om mondgezondheid. Regelmatig poetsen, flossen en tandartsbezoeken zijn nog steeds de beste manieren om je tanden en tandvlees gezond te houden. Het is altijd verstandig om met een tandarts te overleggen voordat je thuis aan de slag gaat met tanden bleken om te bepalen welke methode het beste voor jou is. Lees hier meer tips over hoe je thuis je tanden het beste kan bleken: https://www.vraagdetandarts.nl/thuis-tanden-bleken/