Ik weet zeker dat je gehoord hebt over de voordelen van lichaamsbeweging: het maakt je gelukkiger, minder gestrest en productiever. Het helpt ook bij gewichtsverlies en spieropbouw. Maar hoe vinden we de tijd om te sporten als we het zo druk hebben? Hier zijn 7 tips om u te helpen elke dag actief te blijven!

Zet een alarm

Zorg ervoor dat je overdag elk uur stopt met wat je aan het doen bent en vijf minuten neemt om je uit te rekken. Ga zo mogelijk naar buiten, zodat het niet alleen maar meer tijd is om naar schermen te staren! Een alarm herinnert je eraan om op te staan, je te bewegen en misschien zelfs van de zon te genieten voor je je weer in de dagelijkse bezigheden stort. Het lijkt niet veel, maar als je dit de hele dag volhoudt dan zul je tegen het eind van elke week.

Neem een hond

Honden moeten uitgelaten worden en ze zijn geweldig gezelschap. Je moet uiteraard wel van honden houden en je bewust zijn dat ze ook verzorging nodig hebben, maar als je dat wil en kan is een hond een fantastische manier om meer te bewegen. Naast de wandelingen speel je vaak ook met je hond. Dit is ook weer extra beweging en komt je gezondheid ten goede. Daarnaast zorgt de liefde en aandacht die een hond je geeft ook voor een betere mentale toestand. Win-win situatie dus! 

Neem de trap

Als je in een gebouw met meerdere verdiepingen werkt, neem dan de trap in plaats van de lift. Het kost maar 30 seconden en het is veel beter dan staan wachten tot er weer een lift komt! Als je kantoor op één verdieping is, loop dan tussen vergaderingen op en neer in plaats van achter je bureau naar Facebook te zitten staren. Elk klein beetje telt, dus probeer geen tijd te verspillen door lui te zijn.

Staan of zitten?

Veel mensen brengen hun dagen door met de hele dag achter de computer te zitten zonder een centimeter te bewegen. Dat kan slecht zijn voor zowel houding als gezondheid! Zorg ervoor dat je elk uur van je computerscherm weg beweegt en stop met wat je aan het doen bent voor je in de problemen komt – vooral als dat vaak naar boven kijken inhoudt, want dat kan de nek beschadigen. 

Doe elke dag aan yoga of pilates

Yoga en Pilates hebben zoveel voordelen: ze verbeteren kracht, evenwicht, lenigheid en ook de geestelijke gezondheid zoals het verminderen van stress. Het kost maar 10 minuten, maar die tien extra minuten elke dag zullen zich op den duur echt uitbetalen met betere lichamelijke prestaties, wat minder blessures betekent en meer kracht. Als je het niet elke dag kunt doen, bedenk dan dat vijf minuten per week nog steeds iets is! 

Doe de afwas met de hand in plaats van de vaatwasser te gebruiken

De meeste mensen hebben geen zin om hun avonden te besteden aan afwassen omdat ze moe zijn en alleen maar willen zitten. Maar als je de dingen aanpakt zodra ze gebeuren, dan zijn grote schoonmaakbeurten niet nodig: niet alleen zal je keuken schoon genoeg zijn, maar ook tijd besparen op de enorme wekelijkse/maandelijkse dieptereiniging maakt zo’n verschil! Plus, dit geeft je wat broodnodige lichaamsbeweging – dus welkom die spierpijn na het eten! 

Maak wandelingen

Het is zo simpel, maar het helpt om tijdens je lunchpauze een wandeling te maken in plaats van achter je bureau te zitten. Dit is niet alleen lichamelijk beter voor je, maar ook geestelijk: pauzes nemen van het staren naar beeldschermen en uitkijken over de natuur zorgt ervoor dat je ogen niet gespannen raken door te veel schermtijd! Het kan moeilijk zijn de motivatie te vinden als je het niet gewend bent – probeer iemand te koppelen die misschien wat gezelschap wil, of laat spullen op plaatsen liggen waar je ze gemakkelijk kunt pakken als je terugkomt.

Zo motiveer je jezelf om meer te gaan bewegen

Voor veel mensen is het moeilijk om zichzelf letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen. Ze hebben er simpelweg geen zin in of kijken er gewoon te erg tegenop. Om je toch in beweging te krijgen heb ik hieronder een aantal tips gezet om jezelf te motiveren. 

Maak lichamelijke activiteit leuk

Lichaamsbeweging hoeft niet saai of inspannend te zijn. Het kan zelfs leuk zijn en zo moet je het ook zien. Zoek een sport of bezigheid op die je écht leuk vindt om te doen. Weet je zo 1,2,3 geen sport die je leuk vindt? Ga dan experimenteren! Dat je dit blog leest zegt al dat je toch graag meer wilt bewegen. Nu is de volgende stap om een sport te zoeken die bij je past. Er zijn namelijk veel meer sporten dan voetbal, hockey en fitness. 

Houd jezelf verantwoordelijk voor je daden

Stel doelen op en schrijf wanneer je deze behaald moet hebben. Zorg ervoor dat je doelen SMART zijn. Dit betekent dat ze Specifiek, Meetbaar, Haalbaar, Relevant en Tijdgebonden moeten zijn. Als je elke dag een half uur wilt hardlopen, stel dan een specifieke datum vast waarop je dit doel zult bereiken (bv. volgende week dinsdag), maak het meetbaar door te zeggen hoeveel kilometer of minuten de oefening moet duren. 

Maak een plan

Maak een plan op welke dagen je welke activiteiten gaat doen. Het is heel belangrijk dat er tussen de dagen voldoende afwisseling is om niet helemaal uitgekeken te raken op het sporten. Zelf schrijf ik de activiteiten op in mijn agenda en neem ik ze mee in mijn to do lijst. Zo zie je het ook als taken waar je niet omheen kan.

Waarom kunnen we wel aandacht en tijd besteden aan die vervelende klus van je klant, maar geen tijd en moeite steken in je eigen lichaam en gezondheid? Precies, omdat we het niet belangrijk genoeg maken. Daarom is het opnemen van beweging in je agenda en to do lijst een goede manier om meer in beweging te komen. 

Beginnen is vaak het moeilijkste deel

Denk aan hoe je je zult voelen als je klaar bent met sporten in plaats van je te concentreren op nu meteen. Het is veel gemakkelijker om gemotiveerd te raken als je weet dat er ergens in de toekomst een tijd is waarop je iets bereikt zult hebben. 

Stel een beloning voor jezelf

Heb je bepaalde bewegingsdoelen behaald? Beloon jezelf dan met iets dat je graag doet. Ga naar de bioscoop of die theater voorstelling waar je al zo lang naartoe wilt. Door een incentive voor jezelf vast te stellen wordt het nog aantrekkelijker om jezelf aan het uitgestippelde plan te houden. 

Wil je meer beweging?

Probeer deze zeven makkelijke manieren om die extra beweging in je dag te krijgen. Je kunt ze allemaal tegelijk doen of er een voor een kiezen tot ze een gewoonte worden! Als je hier hulp bij zoekt, doe ik graag mee en deel mijn eigen tips als dat betekent dat we allebei gezond worden 🙂

 

 

 

 

 

Voordelen van noten voor een gezond dieet

Noten zijn niet alleen een heerlijke snack, maar ook een krachtige bondgenoot voor je gezondheid. Ze zitten boordevol essentiële voedingsstoffen en bieden een scala aan voordelen die bijdragen aan een gezond en...

Belangrijke voedingssupplementen voor vegetariërs 

Als je vegetariër bent, weet je dat het een beetje lastig kan zijn om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft. Dat komt omdat er een aantal belangrijke vitaminen en mineralen in vleesproducten...

Zo krijg je genoeg eiwitten binnen als veganist

producten meer eet. Super goed natuurlijk! Beter voor de planeet en de dieren om ons heen. Maar er schuilt nog wel een heel taboe om het stuk eiwitten heen. Zo zou je als veganist niet genoeg eiwitten binnen krijgen en...

Het belang van noten in jouw dieet.

Het is helemaal in. Gezond leven. Maar hoe leef je nou gezond en houdt je het leuk? Noten zijn daarvoor de perfecte oplossing. Rauwe noten, gebrande noten en gezouten noten zijn gezonde snacks waar je geen genoeg van...