In de moderne werkomgeving brengen veel mensen het grootste deel van hun dag zittend door achter een kantoorbureau. Hoewel dit misschien efficiënt lijkt, kan een sedentair leven ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, zoals rugklachten, obesitas en hartziekten. Gelukkig zijn er tal van manieren om meer beweging in je werkdag te integreren zonder dat het ten koste gaat van je productiviteit. In deze blog bespreken we hoe je meer beweging kunt krijgen op kantoor, met speciale aandacht voor het gebruik van kantoorbureaus en kantoor krukken.

Waarom is beweging op kantoor belangrijk?

Voordat we ingaan op de praktische tips, is het goed om te begrijpen waarom beweging op kantoor zo cruciaal is. Hier zijn enkele redenen:

Gezondheid en welzijn: Regelmatige beweging helpt om chronische ziekten te voorkomen, bevordert een betere bloedcirculatie en verbetert de algemene fysieke gezondheid.

Productiviteit en creativiteit: Beweging kan je mentale scherpte verbeteren, stress verminderen en je helpen om creatiever te denken.

Energie en stemming: Actief blijven gedurende de dag kan je energieniveau verhogen en je humeur verbeteren, waardoor je effectiever kunt werken.

Praktische tips voor meer beweging op kantoor

1. Verstelbare kantoorbureaus

Een van de beste manieren om beweging te integreren in je werkdag is door het gebruik van een verstelbaar kantoorbureau. Deze bureaus kunnen worden aangepast in hoogte, waardoor je kunt afwisselen tussen zitten en staan. Hier zijn enkele voordelen:

 • Vermindert rugklachten: Door regelmatig van houding te wisselen, verminder je de druk op je wervelkolom en voorkom je rugpijn.
 • Verhoogt calorieverbranding: Staand werken verbrandt meer calorieën dan zittend werken, wat kan bijdragen aan gewichtsbeheersing.
 • Verbeterde houding: Afwisselen tussen zitten en staan helpt je om een betere houding te behouden en voorkomt de slappe, ingezakte zithouding die vaak voorkomt bij langdurig zitten.

2. Gebruik van kantoor krukken

Kantoor krukken, zoals balanskrukken of zadelkrukken, kunnen ook een effectieve manier zijn om meer beweging in je werkdag te krijgen. Deze krukken moedigen actieve zitposities aan, die je core-spieren versterken en je houding verbeteren. Enkele voordelen zijn:

 • Dynamische zithouding: Balanskrukken vereisen constante kleine aanpassingen van je lichaam om in balans te blijven, wat zorgt voor subtiele, maar continue beweging.
 • Core-stabiliteit: Het gebruik van een zadelkruk kan je core-spieren versterken, omdat je zonder rugleuning moet zitten en je houding moet ondersteunen.
 • Flexibiliteit en mobiliteit: Krukken zijn vaak licht en gemakkelijk te verplaatsen, waardoor je gemakkelijk kunt wisselen tussen verschillende werkstations.

4. Kantooryoga en stretch oefeningen

Integreren van eenvoudige yoga- en stretchoefeningen in je werkdag kan ook wonderen doen voor je flexibiliteit en stressniveaus. Overweeg het volgende:

 • Desk yoga: Er zijn veel eenvoudige yoga-oefeningen die je direct aan je bureau kunt doen, zoals nekrollen, schouderrekken en polsstretches.
 • Stretchpauzes: Plan elke paar uur een korte stretchpauze om je spieren los te maken en je bloedsomloop te stimuleren.

5. Actieve werkplek

Maak van je werkplek een omgeving die beweging stimuleert:

 • Staand vergaderen: Moedig aan om vergaderingen staand te houden in plaats van zittend. Dit kan de vergaderingen ook korter en efficiënter maken.
 • Fitnessballen: Overweeg om fitnessballen als stoelen te gebruiken voor een deel van de dag. Dit bevordert een actieve zithouding en balanceert je core.
 • Kantoor layout: Plaats printers, vuilnisbakken en andere veelgebruikte items verder weg van je bureau zodat je moet opstaan en lopen om ze te bereiken.

Waar wacht je nog op?

Meer beweging integreren in je werkdag hoeft niet moeilijk te zijn. Door gebruik te maken van verstelbare kantoorbureaus, kantoor krukken, en door regelmatige pauzes in te lassen, kun je je gezondheid en productiviteit aanzienlijk verbeteren. Kleine veranderingen kunnen een grote impact hebben op je algehele welzijn. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het creëren van een actievere werkplek!

Heb je vragen of wil je meer advies over kantoorinrichting en ergonomie? Neem gerust contact met Albeka!