Bij de ziekte van Parkinson sterven langzaam hersencellen af. Parkinson is een hele complexe ziekte en kan zich uiten in diverse uiteenlopende symptomen. Het verloop van Parkinson is dan ook bij iedere patiënt verschillend. De ziekte komt met name voor op een latere leeftijd, maar toch 10% vóór 40 jaar. Een van de meest bekendste symptomen zijn beven of trillen. Andere symptomen zijn coördinatieproblemen, evenwichtsproblemen, trage bewegingen, moeite met lopen en stijve ledematen. Regelmatig bewegen vermindert het risico bij de ontwikkeling van Parkinson. Het is ongeneeslijk, maar met medicijnen is de ziekte te onderdrukken. Bewegen is essentieel om controle te krijgen over Parkinson.

Waarom beweging zo belangrijk is bij Parkinson

Belangrijk bij Parkinson is dus veel bewegen. Het kan namelijk het evenwicht, spierkracht, aerobe fitheid, wandelsnelheid en motoriek verbeteren. Met studies en onderzoek is aangetoond dat spierversterkende activiteiten kracht van benen vergroot en bewegen de aerobe fitheid vergroot. Ook tonen studies aan dat lopen op de loopband effectief werkt om de comfortabele wandelsnelheid te vergroten. Evenwicht verbeteren wordt gedaan om het evenwicht op de proef te stellen. Beweging dat gericht is op verbeteren van evenwicht en gang vermindert vallen. Daarnaast worden stap- en evenwichtstrainingeb vaak gebruikt om het evenwicht te verbeteren. Kinesitherapeuten concentreren zich vaak op wandelgang- en evenwichtstraining. Maar ook focussen ze zich op oefeningen voor flexibiliteit en spierversterkende activiteiten. Uit onderzoeken is gebleken dat dit soort trainingen de motorische symptomen, het evenwicht en de wandelsnelheid verbetert. 

Wat voor soort beweging is het beste bij Parkinson?

Er is niet één bepaalde beweging op te noemen die het beste werkt bij de ziekte van Parkinson. Bij iedereen is dat weer anders en verschilt het van elkaar. Iedere Parkinson-patiënt heeft namelijk andere grenzen, noden en klachten. Iedereen begint ook op een ander niveau. Het is niet bedoeld dat aanbevolen bewegingen in één keer worden gedaan. Het is verantwoord opbouwen en stapje voor stapje vooruit te gaan. Handige tip als je Parkinson hebt om als eerste je te laten behandelen door een kinesitherapeut. Lichaamsbeweging moet namelijk op maat gebeuren en onder toezicht van specialisten.