Hardlopen is een populaire manier om fit te blijven en gewicht te verliezen, maar helaas kan het ook leiden tot verschillende blessures als je het niet op een veilige manier doet. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende blessures die hardlopers kunnen oplopen en hoe deze te voorkomen of te behandelen.
Knieblessures
Knieblessures zijn een van de meest voorkomende blessures bij hardlopers. Dit kan variëren van een gekneusde knie of vocht in de knie tot een scheur in de kruisband. Knieblessures kunnen worden veroorzaakt door overbelasting, een onjuiste looptechniek of het dragen van slecht passende schoenen. Knieblessures kunnen worden behandeld met rust, ijs, compressie en elevatie, fysiotherapie en soms chirurgie.
Enkelblessures
Enkelblessures zijn ook een veel voorkomende blessure bij hardlopers. Dit kan variëren van een verstuiking tot een gebroken enkel. Enkelblessures kunnen worden veroorzaakt door ongelukken, onjuiste looptechniek of het lopen op ongelijke oppervlakken. Enkelblessures kunnen worden behandeld met rust, ijs, compressie en elevatie, fysiotherapie en soms chirurgie. Bekijk ook eens deze tips voor het voorkomen van een overbelaste enkel.
Hamstringblessures
Hamstringblessures zijn een blessure aan de achterkant van het bovenbeen. Dit kan variëren van een verrekte hamstring tot een scheur. Hamstringblessures kunnen worden veroorzaakt door overbelasting, een onjuiste looptechniek of een gebrek aan warming-up. Hamstringblessures kunnen worden behandeld met rust, ijs, fysiotherapie en soms chirurgie.
Plantaire fasciitis
Plantaire fasciitis is een aandoening waarbij de band die van de hak naar de bal van de voet loopt, ontstoken raakt. Dit kan leiden tot pijn in de onderkant van de voet, vooral bij het lopen en staan. Dit kan worden veroorzaakt door overbelasting, slecht passende schoenen, of een gebrek aan flexibiliteit in de voeten. Plantaire fasciitis kan worden behandeld met rust, ijs, fysiotherapie, oefeningen, en in sommige gevallen injecties of chirurgie.
Stressfracturen
Stressfracturen zijn kleine scheurtjes in het bot, die ontstaan door overbelasting. Dit kan voorkomen in de benen, voeten, of heupen. Stressfracturen komen vaak voor bij hardlopers die te snel hun trainingen opvoeren of die trainen op harde oppervlakken. Ook een gebrek aan calcium en vitamine D kan bijdragen aan stressfracturen. Behandeling van stressfracturen kan rust, fysiotherapie, en soms chirurgie bevatten.