e wereld van voeding, gezondheid en training hoor je iedere dag duizenden verschillende verhalen. Hierdoor kan het zowel voor de (beginnende) sporter vaak erg lastig zijn om te zien wat nu wel en juist niet de juiste informatie is om op te volgen. Juist om die reden hebben wij een aantal feiten en fabels voor je op een rijtje gezet.
Verbrandt vet adem je uit
Alle energie die verbruikt wordt (in de vorm van macro’s en dus kcal) wordt afgebroken en verlaat grotendeels via water en koolstofdioxide het lichaam. Wanneer je dus meer calorieën verbrandt dan dat je daadwerkelijk nuttigt, adem je een deel uit. Dit betekent helaas niet dat je door flink door te ademen ineens heel veel vet verbrand. 😉
Door te sporten krijg je meer energie
Hoe uitgeput je ook kunt raken van het sporten, uiteindelijk krijg je er toch echt meer energie van. Sporten zorgt er namelijk voor dat je meer endorfine aanmaakt, dit is een lichaamseigen stof dat ervoor zorgt dat je meer geluk, euforie en energie ervaart.
Vooral hele intensieve cardiovasculaire training veroorzaakt endorfines. De energie die je krijgt van krachttraining komt door het toenemen van je algemene belastbaarheid en uithoudingsvermogen. Daar naast helpt het verliezen van kilo’s ook echt mee aan het gevoel meer energie te hebben omdat je gewoon minder gewicht mee sjouwt.
Door te sporten val je af
Door te sporten verbrand je meer calorieën dan dat je normaliter zonder sporten zou verbranden, echter zorgt het sporten er ook voor dat je meer energie nodig hebt.
Dit resulteert in een hogere eetlust. Geef je toe aan deze eetlust door je (ongezonde)eetgewoontes door te pakken en je verbrande calorieën weer te nuttigen, dan helpt het sporten je niet bij het verliezen van de overtollige kilo’s.
Alcohol maakt je dik
Er wordt vaak een verband gelegd tussen alcohol en een buikje. Neem bijvoorbeeld de term bierbuik, waarbij gedoeld wordt op een uitstekende buik. Zo vinden sommige studies verband tussen alcoholgebruik en gewicht, maar andere studies juist weer niet.
Er zit overigens wel veel calorieën in alcoholische dranken. Hierdoor krijg je gemakkelijk meer energie binnen dan je nodig hebt. Calorieën die over zijn worden opgeslagen als vet. Alcohol zelf kan biochemisch niet omgezet worden in vet. De rest van de kcal die over zijn wel.
Er is echter geen bewijs dat alcohol je eerder dik zal maken dan andere producten die ook veel calorieën bevatten. Het is overigens voor je gezondheid wel beter om niet te vaak naar de alcohol te grijpen.
Door te sporten word je weerbaarder tegen ziektes
Regelmatig bewegen heeft veel voordelen voor je gezondheid. Het verbetert je conditie, versterkt de spieren, maakt mensen minder depressief en je voelt je er fitter door. Bovendien kun je er ook voor kiezen om samen te bewegen en er een sociale bezigheid van te maken.
Door te bewegen verminder je de kans op verschillende gezondheidsklachten en voorkom je, indien je dit combineert met een goed voedingspatroon, overgewicht. Het Kenniscentrum Sport raadt aan om als volwassene minimaal 2,5 uur per week te bewegen.
Voor kinderen is het gezond als ze minstens een uur per dag in beweging zijn. Daarnaast is het voor alle leeftijden belangrijk om 2-3x per week bot- en spierversterkende activiteiten te doen.
Hoe zorg je er ondanks je drukke leven nou voor dat je toch aan meer beweging komt? Dit kun je bijvoorbeeld doen door de auto eens te laten staan en te gaan fietsen of lopen, te gaan wandelen tijdens je belafspraken en door een avondwandeling te maken met je partner in plaats van op de bank tv te gaan kijken.
Meer spiermassa zorgt voor een hogere verbranding
Spieren gebruiken de hele dag door energie, dus ook wanneer je aan het rusten bent heb je een hoger energieverbruik. Dit zorgt ervoor dat je dus ook meer mag eten, heerlijk toch?!
Wie is er nu opeens heel gemotiveerd om te gaan sporten? 😉
Te veel eiwitten zijn slecht voor je
Om eerst even toe te lichten wat we met te veel eiwitten in deze context bedoelen: er wordt vaak beweerd dat (kracht)sporters die meer eiwitten nuttigen dan gemiddeld een niet sporter ongezond bezig is.
De sporters doen dit niet zomaar, de eiwitten zijn namelijk van groot belang om spieropbouw te realiseren. Het gerucht gaat dat wanneer je teveel eiwitten neemt dit slecht voor je nieren is. Dit is absoluut niet het geval. Teveel eiwitten zijn niet schadelijk voor je nieren, mits je gezonde nieren hebt. Bij onderliggende nierproblemen wil je je eiwitten beperken. (optimaalgezond.nl)
Aspartaam is zeer schadelijk voor de mens
Producten met de zoetstof aspartaam (E951) kun je veilig eten en drinken. Zelfs als je veel producten met aspartaam gebruikt, krijg je er bij een normaal eetpatroon niet te veel van binnen.
Wel zit aspartaam vaak in bewerkte producten die buiten de schijf van vijf vallen. Deze producten kun je beter niet te veel eten.
Wie aan de zeldzame erfelijke stofwisselingsziekte fenylketonurie lijdt moet aspartaam wel vermijden. (consumentenbond.nl)
Eieren zijn slecht voor je
Eieren zijn niet slecht voor je. Je wilt je totale inname van verzadigde vetten monitoren en daar in niet overdrijven. Als hier eieren in passen is dat een prima bron van vet, aangezien de vetten uit eieren voornamelijk onverzadigd zijn.
Daarnaast heeft cholesterol uit je voeding weinig direct effect op de cholesterol in je bloed. Je lichaam reguleert dit namelijk strak onder invloed van heel veel andere factoren zoals lichaamssamenstelling en inname van alle andere voedingstoffen uit je eten.
Diepvriesgroenten zijn minder gezond dan verse groentes
Diepvriesgroenten worden vrijwel meteen na oogst ingevroren, wat ervoor zorgt dat ze over het algemeen net zoveel of zelfs nog wel net iets meer vitamines bevatten dan verse groenten. Hoe langer de groenten blijft liggen, des te meer vitamines er verloren gaan.
Groentes die in potjes geleverd worden bevatten doorgaans minder vitamines dan verse of ingevroren groenten en zijn per definitie ook minder gezond.
Je moet elke dag minimaal twee liter water drinken
Oké misschien een kleine correctie: de hoeveelheid water hangt wel af van de intensiteit van je werk/sport.
Doe je geen fysiek werk en sport je ook niet? Dan is het wellicht geen twee liter, maar volgens het Voedingscentrum is 1½ liter vocht per dag wel écht nodig om te compenseren wat je verliest door bijvoorbeeld adem te halen, zweten en plassen.
Doe je dus wel fysiek werk of sport je veel? Dan is het verstandig om meer dan 1,5 liter te drinken. Moet je dan per se 1,5 liter water drinken? Nee, het mag ook koffie, thee of andere dranken betreffen. Belangrijk hierbij is dat je jouw lichaam niet volgiet met suikerhoudende dranken. Het is uiteraard wel de gezondste optie om water te drinken. Mocht je dit nu echt lastig vinden, dan kun je het water ook wat extra smaak geven door er fruit aan toe te voegen aan het water. Dit geeft het net wat meer smaak.
Meer nodig dan een artikel om je doelen te behalen?
Kun je ondanks al deze tips wel wat advies gebruiken op het gebieden van beweging, voeding en mindset? Neem dan eens een kijkje op de website van Rebody | Personal Training & Coaching. Zij zijn specialist op al deze vlakken en hun resultaten spreken voor zich. Zelf heb ik een tijdje onder begeleiding gezeten bij Marloes. Zij is personal trainer in Weert (Limburg) en heeft mij uitstekend geholpen bij het behalen van mijn doelstelling, namelijk: 10 kilo afvallen en een shredded lichaam. Mede dankzij haar voel ik me weer zeker in mijn vel. Lijkt je dit ook wat? Neem dan vooral een kijkje op hun website.